Boosheid bij liefdesverdriet verwerken: 5 handreikingen

Boos!

Woede is belangrijk voor het verwerken van een verbroken relatie. Logisch. Er is je iets ontnomen. Er is iets weggevallen dat veel voor je betekende. Natuurlijk ben je daar boos over. Laaiend! Maar… hoe ga je met deze vuurspuwende energie om?

Boos mag niet meedoen

Boos kan voelen als een beest dat in je leeft en waarvan je niet weet wat er gebeurt als je het loslaat. Een beest dat niet van jou lijkt. En dat is eng. Vandaar dat veel mensen Boos moeilijk vinden. Daarnaast hebben we, en dat geldt vooral voor vrouwen, hun leven lang geleerd hoe lelijk en onwenselijk boos zijn is. Boos krijgt straf. Boos moet in de hoek. Boos mag niet meer meedoen. Boos wordt weggezet om ‘even af te koelen’. Als Boos weg is, mag je weer meedoen. Zo wordt Boos levenslang niet meegenomen in het rijke palet van gevoelens. Dus je leert Boos nooit echt kennen. En dat maakt Boos onbekend. Onbekend maakt bang. Het wordt ingewikkeld. En dan stop je het liever weg. Zonde, want hoewel Boos vaak een ongenode Gast is, heeft hij veel te brengen.

Boos is groot in liefdesverdriet verwerken

Boos speelt vaak een grote rol bij liefdesverdriet. Logisch. Er is je iets ontnomen. Er is iets weggevallen dat veel voor je betekende. Wat de reden van scheiding ook is: wat er eerst was is nu weg en slaat een gat. Natuurlijk ben je daar boos over. Laaiend! En deze keer laat je Boos niet ‘even afkoelen’. Dat kan ook niet, want dit raakt je in je kern en je bent dan ook boos vanuit de kern. Ontembaar. Je moet los. Je moet schreeuwen. Er moet iets stuk!

Wat houdt je tegen?

Iets houdt je tegen. Waarom doe je het niet, of nauwelijks? Voel eens na: komt het misschien omdat je het boze beest niet kent? Want: Wat als het uit de hand loopt? Wat als je beest, eenmaal losgebroken, zich niet meer laat binnenhalen? Wat als je helemaal ontspoort? Hoe laat je boos gaan en hoe blijf je ermee in verbinding?

Handreikingen bij de bevrijding van Boos

Er zijn een paar manieren die je op weg kunnen helpen:

1. Ten eerste is het belangrijk om vertrouwen te hebben in jezelf en ook in je boosheid. Hoewel het onbekend voor je is, is het niet meer dan een deel van jou. Een Gast die jou in jouw spreekwoordelijke herberg bezoekt. De kans dat je jezelf volkomen verliest in overweldigende gevoelens is kleiner dan je denkt, zolang je weet dat het een Gast is die komt en ook weer zal gaan.

2. Ten tweede: Bedenk dat Boos een functie heeft. Zou het niet zo zijn, dan zou deze lastige emotie in onze tientallen duizenden jaren van menselijke evolutie al lang uitgestorven zijn.

3. Ten derde: richting geeft betekenis. Je bent boos. Op wat? Op je ex? Op de hele situatie? Op jezelf? Op het leven? Of om die stomme borden die je ex zo nodig moest kopen op die rotvakantie in Griekenland? Je bent boos. Het helpt je als je je woede richting kunt geven, kunt leren voelen waaróp of waarover je boos bent. Dat mag rustig elke keer een andere richting zijn. Voel je waarop je boos bent, dan weet je wat precies belangrijk voor je is en waar jouw grenzen liggen. Zo kun je Boos gebruiken om jezelf te leren kennen en te weten wat voor jóu belangrijk is.

4. Ten vierde doe je er goed aan om in beweging te komen. Boosheid is oer, het zit zo diep in je, dat praten, analyseren en schrijven soms gewoon even juist géén zin hebben. Je moet eruit. Je moet ergens op kunnen slaan. Hard schreeuwen, zingen, stampen. Van zelfverdedigingssport tot hardlopen, zwemmen of naar de sportschool gaan: boosheid beleef je met hele lichaam. Houd het bij het laten stromen van deze energie wel veilig voor jezelf en anderen!

5. Tot slot: Boos leert je iets. als de woedestorm weer wat is gaan liggen, schrijf, denk of praat er dan wel over. Over de belevenis én de betekenis.

Boos zet je grenzen en laat je voelen dat je wilt leven

Je zult er dan waarschijnlijk achter komen dat boosheid te maken heeft met grenzen. Met opkomen voor jezelf. Met weten wat belangrijk voor je is. Met levensenergie: dit wel, dit niet. Jouw boosheid laat jou zien: tot hier en niet verder. Het geeft je kracht.

Natuurlijk is boos ook een uitlaatklep, een fysieke vorm van wat je van binnen beleeft. Maar vlak daarmee de betekenis niet uit. Wat kan je boosheid jou vertellen over jezelf, over de relatie die er nu niet meer is, over wat dit verlies voor je betekent. Boos loutert, en helpt je bij het verkennen van diepste lagen van je gevoel. Boos geeft je nieuwe inzichten in jezelf, hoe je over jezelf denkt en wat dit nu allemaal met je doet.

Boos verwerkt de pijn van de scheiding. Je ontdekt wie je bent zonder de ander doordat boos je dwingt te focussen op het voor jou belangrijkste. Je kunt Boos daarin vertrouwen, Boos liegt niet, Boos heeft geen filter, Boos laat je precies zien wat er is en wat je nodig hebt.

Als je Boos kunt omarmen in het proces, dan zul je verrast zijn van de waarde die het je geeft. Wees boos.

Petra

De foto is gemaakt door Clickphoto, vrij voor commercieel gebruik (Pixabay)

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.