stemmetje liefdesverdriet

Hoe kom ik van dat f@$cking stemmetje af?

Niet alleen bij Liefdesverdriet

Dat stemmetje dat je zo fijntjes kan wijzen op je tekortkomingen. Hoe je het anders had kunnen doen. En dat je daar toch ook weer te goed voor bent. En dat je toch wel meer van jezelf verwacht had. Het is het stemmetje dat alles meet langs een lat van torenhoge verwachtingen van jezelf. Het betweterige stemmetje dat ‘zie je wel’, ‘het is mijn schuld’ of ‘ik ben het niet waard’ zegt.

Het is een stem die iedereen op de één of andere manier wel herkent. En ik merk in mijn praktijk dat bij liefdesverdriet die stem heel gemakkelijk het roer kan overnemen. Met de gevolgen van dien.

Het stemmetje dat alles lijkt te dwarsbomen

Want dat stemmetje veroordeelt je niet alleen achteraf, oh nee. Dit stemmetje kan je het leven behoorlijk zuur maken vóórdat je iets gaat doen. Het is de stem van twijfel, van onzekerheid, van ‘ben ik wel okay’. Van driedubbelchecken en het dan nóg niet vertrouwen.

Je merkt het nu misschien al: je kunt behoorlijk nerveus worden van dat stemmetje. Het lijkt wel alsof het je alleen maar in de weg zit. Het heeft overal een mening over en maakt dat je een rotgevoel over jezelf hebt. Je merkt het aan je gedachten die met je aan de haal gaan en je merkt het aan je lijf: je schouders staan gespannen en je adem zit hoog. Dit stemmetje is voor je gevoel gewoon je vijand.

Ik wil vandaag een lans breken voor dat stemmetje

Laat ik beginnen met hem eens aan je voor te stellen, ik noem hem je Innerlijke Criticus. De stem die spreekt namens de verwachtingen die jij jezelf hebt aangemeten. Dat die verwachtingen je in de weg zitten is je wel duidelijk neem ik aan. Maar hoe zijn ze in je leven gekomen, en wat hebben ze je gebracht? Was er niet een tijd of een moment dat ze je hielpen? Ook de Innerlijke Criticus komt -geloof het of niet- van een plek van liefde en heeft het beste met je voor.

Hij wil voor je zorgen

De Innerlijke Criticus is een deel van jou dat al heel lang bij je is. Hij wil je graag beschermen en doet dat op zijn eigen, wat onbeholpen manier: door obsessief naar de gemiste kansen, fouten en rampscenario’s te kijken. Helpt hij nu? Nee. Voor je gevoel weerhoudt hij je er zelfs van om gelukkig te kunnen zijn. Maar ooit, toen je nog klein was, en de wereld immens Groot voor je voelde, hielp hij wel. Hij beschermde je tegen verlies, tegen pijn. Ja, dat klinkt tegenstrijdig. Maar, door jezelf af te wijzen hoefde je de afwijzing van anderen niet te voelen. Door jezelf op te jagen en hoge standaarden te hanteren wilde je ervoor zorgen dat de belangrijkste mensen in je leven jou lief en geweldig vonden. Je Innerlijke Criticus ontwikkelde zich als een dikke muur of als jouw persoonlijke slavendrijver. Soms als beiden 🙁

Helemaal voor jou gemaakt

Dit deel van jou heeft geleerd om zichzelf te overschreeuwen om jou te beschermen of iets voor jou voor elkaar te krijgen. Hij kent je al heel lang. Het komt er een beetje rot uit, maar eigenlijk wil hij dus het beste voor je. Als je hier een beetje feeling bij kunt krijgen, dan merk je dat het helemaal niet meer zo moeilijk is om hem welkom te heten. Kijk eens met liefde naar dit deel. Grote kans dat hij rustiger wordt omdat je zijn intenties nu ziet. Er ontstaat wat meer lucht en ontspanning. Het hoeft allemaal niet zo streng… En weer een tegenstrijdigheid: waar je jezelf afwees of opjoeg, kun je nu voelen dat je helemaal oké bent zoals je bent omdat je de onderliggende bedoeling van deze Criticus nu tot je kunt nemen. En deze mag je echt geloven!

Je krijgt ruimte. Je lijf kan zich een beetje ontspannen. Je stem wordt rustiger. Je kunt weer door. Op jouw manier, zonder het venijn.

Let wel op! Die stem kan heel dwingend zijn

Ik brak een lans voor deze stem, omdat hij dat verdient. Maar wees op je hoede. Je valkuil kan zijn dat je je laat vastzetten als je vergeet waarom hij er ook alweer was. Je gaat hem geloven. En dan kan hij genadeloos toeslaan. In duizenden kritieken en honderden manieren waarop jij kunt falen. Neem je dát te serieus, dan kun je bijna niet meer ademhalen. Kun je het met een korreltje zout leren nemen doordat je weet waar hij vandaan komt en kun je er steeds opnieuw glimlachend naar kijken, dan heeft hij verbazend veel te geven.

Petra

Liefdesverdriet – zeven bijzondere ontmoetingen met jezelf door drs. Petra van der Heiden is vanaf 1 november 2016 exclusief verkrijgbaar als hard cover boek of digitaal boek op www.hulpbijliefdesverdriet.nl Via deze site kun je nu alvast een heel hoofdstuk van het boek inkijken en op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.