Hoe kom je van liefdesverdriet af? 7 weken, 7 emoties, de juiste tips. Week 1.

Verdoven: omdat je niet alles tegelijk kunt verwerken…

Liefdesverdriet is heftig. Ik weet het; al jarenlang werk ik als psycholoog dagelijks met cliënten die hun diepste pijn ontmoeten. Oorzaak: een relatiebreuk. Elk verdriet is uniek – en er zijn veel overeenkomsten. Ik schreef er een boek over: Liefdesverdriet, zeven bijzondere ontmoetingen met jezelf. De komende 7 weken staat steeds één ontmoeting met een emotie centraal. Hoe ga je ermee om, wat moet je doen en wat juist niet.

Week 1: Verdoven

“Ik zat alleen maar op mijn telefoon. Gewoon klikken: plaatjes, filmpjes. Een eindeloze lus van, ja, niks eigenlijk. Of ik ging zuipen.”

Verdoven wordt ook ‘ontkennen’ genoemd. Er is iets Groots gebeurd, maar er is niets aan je te merken. Je hoofd zit vol watten. Soms zoek je afleiding in bovenmatig uitgaan, drank of seks. Je omgeving gaat zich zorgen maken of je wel in orde bent, of dat wat er gebeurd is wel helemaal tot je is doorgedrongen. Je vraagt het je zelf ook bij tijd en wijle af.

Tips:

  1. Stel jezelf gerust: het is normaal. Verdoven is een natuurlijk proces dat plaatsvindt na elke heftige gebeurtenis. De relatiebreuk is nog te groot om in zijn geheel te omvatten. Geef jezelf tijd, het kan kort of wat langer duren.
  2. Bewustzijn. De verdoving duurt geen 24 uur per dag; monitor jezelf een beetje voor je brokken maakt. Doe geen dingen die schadelijk zijn voor jou of voor iemand anders. Bijvoorbeeld door te vaak teveel te drinken of je te verliezen in een ‘reboundrelatie’. Een keer doorzakken is geen probleem natuurlijk.
  3. Ga ermee aan de slag door stukje bij beetje de werkelijkheid onder ogen te leren zien. Vind je nieuwe werkelijkheid in de details. Het lege bed. Het ontbijt dat je nu alleen eet. Maak het jezelf niet moeilijker dan het is, maar creëer wat ruimte voor jezelf tussen verdoving en realiteit. Want uiteindelijk zul je het toch moeten gaan verwerken.

Pas op voor:

Je kunt vastlopen. Je blijft dan in een schijnwerkelijkheid leven. Van een nuttige buffer wordt de verdoving jouw nieuwe werkelijkheid. Je kunt of wilt niet zien dat jullie uit elkaar zijn. Je kunt jezelf flink verliezen; bijvoorbeeld in games, werk, drank of drugs. Of je begint steeds oppervlakkige relaties die dan weer eindigen, omdat je echte liefde niet meer aan durft te gaan.

Verdoven: omdat je niet alles tegelijk kunt verwerken.

Meer informatie over Verdoven kun je vinden in het boek dat ik schreef.
Voor nu: veel sterkte gewenst.

Petra

foto: novia wu – unsplash

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.