Hoe kom je van liefdesverdriet af? 7 weken, 7 emoties, de juiste tips. Week 2: Magisch denken

Magisch denken: om je nog even (al is het in de fantasie) vast te grijpen…

Liefdesverdriet is heftig. Ik weet het; al jarenlang werk ik als psycholoog dagelijks met cliënten die hun diepste pijn ontmoeten. Oorzaak: een relatiebreuk. Elk verdriet is uniek – en er zijn veel overeenkomsten. Ik schreef er een boek over: Liefdesverdriet, zeven bijzondere ontmoetingen met jezelf. De komende 7 weken staat steeds één ontmoeting met een emotie centraal. Hoe ga je ermee om, wat moet je doen en wat juist niet.

Week 2: Magisch denken

“Ik kon er niet van slapen: stel nou dat ik dit anders had gedaan, en als hij nou zus-of-zo had gezegd. Dan was ik nu niet hier.”

Magisch denken wordt ook wel ‘marchanderen’ genoemd. Je onderhandelt met de werkelijkheid. Je gaat fantaseren en beelden maken van hoe het had kunnen -nee, móeten zijn. Of je doet gedachtenexperimenten; een bekend voorbeeld is het plukken van de kroonblaadjes van een bloem: hij houdt van mij, hij houdt niet van mij…. Fantaseren over een happy end: voor even gelukkig, in elk geval in je hoofd.

Tips:

  1. Laat tot je doordringen waarom het gebeurt. Het is een normale reactie van ons brein als we ons in een nieuwe, onzekere situatie bevinden. Het geeft je even een uitweg als de pijn te groot is. Het gevoel van controle over je leven.
  2. Deel je scenario’s eens met een goede vriend of vriendin, ze vertellen aan een ander brengt ze uit je hoofd en kan opluchting geven.
  3. Doe er iets mee: schrijf je scenario’s op voor jezelf, vaak gaat het zo snel. Sta er eens wat langer bij stil. En als je er niet meer middenin zit, lees ze dan eens terug, met een liefdevolle blik en laat jezelf ontroeren door je eigen verhalen. Ontdek jezelf: welke dingen komen terug, wat vind je belangrijk in een relatie, welke thema’s komen er steeds terug die voor jou waardevol zijn? Dit geeft troost en kan je doen glimlachen over jezelf, dat relativeert.

Pas op voor:

Het is belangrijk dat je er van binnen ergens weet van hebt, dát je aan het fantaseren bent en dat je zo werkelijkheid en fictie kunt blijven onderscheiden. Zo blijf je, ook al fantaseer je veel, met twee benen op de grond staan. Als je je hierover zorgen maakt dan is het een goed idee om hier eens met een professional over te praten.

Magisch denken: om je nog even (al is het in de fantasie) vast te grijpen…

Meer informatie over Magisch denken kun je vinden in het boek.
Voor nu: veel sterkte gewenst.

Petra

foto: Caleb Minear – Unsplash

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.