Kerst vieren zonder partner

Deze week vertel ik in Margriet over hoe je het beste de feestdagen kunt doorkomen als je net je partner verloren hebt door overlijden of een relatiebreuk. Belangrijkste boodschap: blijf jezelf!

 Kerst vieren zonder partner

‘ VERMIJD SITUATIES WAARIN JE JEZELF NIET KUNT ZIJN’

Kerst kan een emotionele achtbaan  zijn als je zonder geliefde zit, omdat je partner is komen te overlijden of je een relatiebreuk achter de rug hebt. Je had bovendien vaak rituelen met die ene dierbare die je nu kwijt bent, en wat moet je met die leegte doen? We vroegen het aan psycholoog Petra van der Heiden, schrijfster van het boek Liefdesverdriet – zeven bijzondere  ontmoetingen met jezelf.

“Het is belangrijk dat je met jezelf afspreekt om deze kerst helemaal jezelf te zijn. Bedenk wat je graag zou willen en  bescherm jezelf tegen dingen die je  eigenlijk niet zit zitten. Spreek bijvoor-beeld op kerstavond af met vrienden bij wie jij je op je gemak voelt en bij wie je graag bent. Vermijd mensen die verwachtingen van je hebben of bij wie je niet helemaal jezelf kunt zijn.

Als je je emoties onderdrukt en probeert om de pijn weg te stoppen, worden de vervelende gevoelens nóg intenser en dat is niet de bedoeling. Zet geen masker op, maar laat die huilbui gaan, praat met dierbaren en stel ze op de hoogte van je emoties. Als je je gevoelens bespreekbaar maakt, kun je daarna weer ademen en zit je er net wat fijner bij tijdens het kerstdiner.

Het rouwen om het verlies kan veel energie kosten. Probeer daarom overige, onnodige stress te vermijden en zoek afleiding in dingen die je juist laten ontspannen in deze onrustige tijd.

Wandelen of fietsen kan fijn zijn om even te relaxen. Om de heftige emoties en gedachten een beetje los te laten, kun je ze opschrijven. Zo zet je ze uit je hoofd en valt er een last van je schouders. Probeer ondanks je verdriet te genieten van de feestperiode en de vrije dagen die je hebt. Verwen jezelf met een mooi cadeautje, maak een schilderij, ga de natuur in en voel de wind in je gezicht. Breng jezelf in het moment en beleef het ‘nu’. Deze vorm van mindfulness kan bevrijdend zijn.

Dat anderen wél samen zijn tijdens de kerst kan confronterend zijn. Vooral als het verlies van je partner nog vers is. Houd het niet voor jezelf, maar probeer erover te praten.”

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.