Lied en liefdesverdriet (2) Magisch denker

Als woorden tekort schieten

Waarom gaan er zoveel liedjes over een gebroken hart? Waarom zijn muzikanten er zo door geïnspireerd? En waarom raakt het ons zo, dat we er eindeloos naar luisteren?

Ik denk omdat het helpt. Omdat we liefdesverdriet allemaal in ons dragen. De wetenschap begrijpt liefdesverdriet nauwelijks. Maar kunstenaars wel. Hun woorden en melodieën zijn kleine geschenken – om te zeggen wat onzegbaar is. Ik schreef een boek over liefdesverdriet. Waarin ik het kleine beetje wetenschappelijke kennis dat er is, koppel aan mijn ervaringen in de psychologie-praktijk. Daarin kom je zeven ‘staten van zijn’ tegen. Ik noem ze ‘gasten in je herberg’. En laten al die componisten, tekstschrijvers, zangers en muzikanten nu precies over die zeven gasten zingen…

Tweede Gast: de Magisch Denker

‘.I hate to turn up out of the blue, uninvited
But I couldn’t stay away, I couldn’t fight it
I had hoped you’d see my face
And that you’d be reminded that, for me, it isn’t over’

(Uit: Adele, Someone like You)

‘‘Je Magisch Denker geeft je het gevoel van controle terug. Dat je iets te zeggen hebt over wat er met je gebeurt. Dat je het stuur in handen hebt. En dat voelt prettig,… (Uit: Liefdesverdriet, blz 53, Petra van der Heiden)

Magisch denken. Denken dat het niet zo is. Dat het een droom was en dat als je je ogen opent het licht weer schijnt. Dat er iets gebeurt waardoor alles weer is zoals het was. Zo hard hopen dat het een beetje echt wordt. Magisch denken helpt je op weg als je alle controle kwijt bent. Het geeft je de ruimte om te kiezen welke en hoeveel pijn je wilt verwerken. Heel goed dus, zo’n innerlijke kracht. Het gevaar is als het allemaal wel een beetje heel echt wordt en je het contact met de werkelijkheid verliest.

Veel sterkte gewenst. Lieve groet van Petra

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.