Lied en liefdesverdriet (5) Bange

Als woorden tekort schieten

Waarom gaan er zoveel liedjes over een gebroken hart? Waarom zijn muzikanten er zo door geïnspireerd? En waarom raakt het ons zo, dat we er eindeloos naar luisteren?

Ik denk omdat het helpt. Omdat we liefdesverdriet allemaal in ons dragen. De wetenschap begrijpt liefdesverdriet nauwelijks. Maar kunstenaars wel. Hun woorden en melodieën zijn kleine geschenken – om te zeggen wat onzegbaar is. Ik schreef een boek over liefdesverdriet. Waarin ik het kleine beetje wetenschappelijke kennis dat er is, koppel aan mijn ervaringen in de psychologie-praktijk. Daarin kom je zeven ‘staten van zijn’ tegen. Ik noem ze ‘gasten in je herberg’. En laten al die componisten, tekstschrijvers, zangers en muzikanten nu precies over die zeven gasten zingen…

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Derde Gast: de Bange

‘I’m scared of lonely
And I’m scared of being the only shadow I see along the wall
And I’m scared the only heartbeat I hear beating is my own
And I’m scared of being alone’

(Uit: Beyonce, Scared of Lonely)

‘‘Angst heeft verschillende functies. Het zorgt ervoor dat je heel alert bent. Word je te alert, ofwel wordt je angst te groot, dan daagt deze Gast je uit om jezelf eerst een beetje gerust te stellen voordat je toekomt aan de oorspronkelijke functie van angst: een plan maken, handelen.’ (Uit: Liefdesverdriet, blz 113, Petra van der Heiden)

Beyonce zingt over de angst voor eenzaamheid. De persoon die zingt, verwoordt haar gevoelens over wat er komen gaat. Dat is vaak de angst rondom liefdesverdriet: ‘Hoe moet ik dat nu gaan doen? Ik kan het niet alleen? Ik ga mezelf vast verliezen?’ – enzovoort. De angst voelt heel vervelend. Daarom negeren veel mensen haar het liefst. Doen alsof je niet bang bent en hopelijk waait het dan over. Dat is zonde, je ontneemt jezelf een belangrijk gevoel en als je er niet goed mee omgaat, kan de angst later toch weer gaan opspelen.

Het is logisch dat je bang bent als je iemand verliest. Het is normaal. Je kunt leren om je angst te ‘dragen’ en hier doorheen te komen. Je leert jezelf geruststellen, zelfs in de grote storm van het verliezen van je geliefde. Je kunt zelfs oude angsten tegenkomen en die in dit proces meenemen. Zo leer je jezelf dieper kennen.

Veel sterkte gewenst. Lieve groet van Petra

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.