
03 sep Lied en liefdesverdriet (1) de Verdover
Als woorden tekort schieten
Waarom gaan er zoveel liedjes over een gebroken hart? Waarom zijn muzikanten er zo door geïnspireerd? En waarom raakt het ons zo, dat we er eindeloos naar luisteren?
Ik denk omdat het helpt. Omdat we liefdesverdriet allemaal in ons dragen. De wetenschap begrijpt liefdesverdriet nauwelijks. Maar kunstenaars wel. Hun woorden en melodieën zijn kleine geschenken – om te zeggen wat onzegbaar is. Ik schreef een boek over liefdesverdriet. Waarin ik het kleine beetje wetenschappelijke kennis dat er is, koppel aan mijn ervaringen in de psychologie-praktijk. Daarin kom je zeven ‘staten van zijn’ tegen. Ik noem ze ‘gasten in je herberg’. En laten al die componisten, tekstschrijvers, zangers en muzikanten nu precies over die zeven gasten zingen…
Eerste Gast: de Verdover
‘…Should I, should I?
Maybe I’ll get drunk again
I’ll be drunk again
I’ll be drunk again
To feel a little love…’
(Uit: Ed Sheeran, Drunk)
‘Door je te verdoven bescherm je je tegen de eerste klap, de pijn die de breuk met zich meebrengt…’ (Uit: Liefdesverdriet, blz 29, Petra van der Heiden)
Even dronken zijn. Even de pijn uitzetten, en misschien voel je dan dat beetje liefde wel weer. Dat verdoven is niet voor niets. Het heeft een functie en kan je helpen. Maar, er zitten ook valkuilen in. Als je de functie van het verdoven niet serieus neemt bijvoorbeeld. Of jezelf er volledig in onderdompelt, zonder er uit te willen of durven komen.
Veel sterkte gewenst. Lieve groet van Petra
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.