Liefdesverdriet in de Santé

Af en toe krijgt liefdesverdriet aandacht in een groot platform. Vaak gaat het dan om de sensatie of de hilariteit; ‘met een bak ijs voor de televisie zitten’. Of het wordt een geromantiseerde belevenis; ‘een jaar in Italië gaan wonen’ ofzo. En soms doet een publicatie een serieuze verkenning naar dit moeilijke en lastig te bespreken onderwerp.

Van de filosoof tot de psycholoog en wetenschapper

Health- en Lifestyleblad Santé sprak voor een liefdesverdrietartikel in haar aprilnummer met verschillende experts. Ik was daar één van en ik kan je het artikel van harte aanbevelen. Het behandelt wetenschappelijk onderzoek naar de aard van de pijn en ziekteverschijnselen. Het filosofeert over die pijn in het licht van onze sociale natuur. En het heeft aandacht voor de psychologische kant ervan. Al met al levert dat een divers en compleet plaatje op waar je best wat aan kunt hebben.

Over oude patronen en nieuwe ontmoetingen

Mijn bijdrage richt zich – met zevenmijlslaarzen – op twee aspecten. Het eerste is het ‘openbreken van oud zeer en oude patronen’. Dat je met het verlies dat je nu hebt, ook ouder verlies tegen kunt komen en in gewend gedrag kunt vervallen. Het tweede zijn de zeven gasten. De emoties of ‘staten van zijn’ die bijna altijd aanschuiven als je relatie ophoudt. En hoe je daar het best mee omgaat.

“Liefdesverdriet gaat gepaard met een rouwproces: je voelt verdriet, boosheid en angst en vraagt je af hoe het nu verder moet en wie je bent zonder die ander”, zegt Van der Heiden. “Elke emotie en staat van zijn die je in dat verwerkingsproces tegenkomt, noem ik een ‘gast in de herberg’, naar een gedicht van de dertiende-eeuwse dichter Rumi. En als gastvrouw van die herberg moet je ze allemaal ontvangen. Daarmee bedoel ik: je moet die gevoelens erkennen.”

Als je er meer over wilt weten, ik schreef er een boek over: Liefdesverdriet, zeven bijzondere ontmoetingen met jezelf.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.