
11 feb Liefdesverdriet verwerken op Valentijnsdag, Open Huis voor emoties
Overal hartjes. Overal rood en roze. In de winkels, op televisie, op de radio, in de supermarkt. Het is het gesprek van de dag. Van lekkere zwijmelverhalen in weekbladen tot bijna filosofische bespiegelingen van ’s lands grote denkers. Iedereen doet mee. Iedereen, behalve jij. Jouw relatie is nog niet zo lang geleden verbroken. En jouw verdriet, pijn, en boosheid wordt door dit moment alleen maar verergerd. Dit artikel gaat over hoe je daar mee omgaat. We hopen dat je er iets aan hebt – en misschien moet je jezelf een boek cadeau geven, voor Valentijn.
Liefdesverdriet verwerken op zo’n dag?
Een dag vol helse gesprekjes. Het is veertien februari, en jouw relatie is niet zo lang geleden verbroken. ‘Hoe gaat het met je?’ halfzacht uitgesproken met een wollige stembuiging omlaag tegen het einde van de vraag. Je hoorde het al tien keer vandaag; in verschillende varianten. Je bent een vlek op Valentijn, een zakje zielige zorgen dat door de dag druipt, doorgegeven van net-iets-te-lange-knuffel naar cliché-advies naar hoofd-een-beetje-scheef en ‘Aaah. Oh! Ik weet misschien wel iemand voor je!´
Je relatie verbroken – wat moet je met Valentijnsdag?
Valentijnsdag is geen gemakkelijke dag. Ook al verzet je je ertegen, ook al kijk je stug recht vooruit en prent je jezelf in dat het allemaal commercieel gedoe is; de dag van de liefde confronteert je. Wat doe je ermee? Wat kun je ermee? En kan het je misschien verder helpen?
Als je weet dat de confrontatie komt met liefdesverdriet, laat het komen
Om te beginnen: Valentijnsdag voor liefdesverdriet bestaat niet. Deze dag is niet gemaakt voor jou. Je bent geen stille aanbidder of lieve echtgenoot. Je relatie is verbroken. Je zult er dus het beste van moeten maken, in de wetenschap dat de confrontatie hoe dan ook komt.
Veel mensen met liefdesverdriet voelen verzet. Ze zijn ‘anti’, willen zich thuis opsluiten, deken over hun hoofd en stil wachten tot het overgevlogen is. Verzet en ontkenning. Gewoon een dagje ‘ziek’, weet je wat, nu je erover nadenkt, je voelt je ook knap misselijk. Het is een gewone, gezonde reactie.
Stop het verzet tegen liefdesverdriet
Maar. De kans dat die gezonde, gewone reactie je in de weg gaat zitten is op Valentijnsdag groter dan gewoonlijk. Je ontwijkt het moment zo hard, dat je er een beetje in verdwijnt. En dat is jammer, want die onvermijdelijke stortvloed van confrontaties geeft je de mogelijkheid veel gevoelens te ontmoeten die je anders misschien niet makkelijk toe zou staan. Confrontaties met het verleden, met de leegte nu, met je veranderende wereld, de woede die je misschien voelt, de wens dat het allemaal niet zo was, dat je relatie niet verbroken wer.d
Onverwacht veel bezoek op jouw Valentijn
In mijn boek benoem ik zeven Gasten, zeven emoties en ‘staten van zijn’ die je tegen kunt komen in het proces van liefdesverdriet. Van verdriet tot angst, van ontkenning tot magisch denken – je krijgt er waarschijnlijk mee te maken. In het filmpje op de homepage vertel ik je daar meer over. Ik nodig je uit die emoties als gasten van jouw herberg te zien; je zorgt voor ze als gasten, je luistert naar hun verhalen. Misschien blijven ze even, maar ze gaan allemaal weer weg.
Valentijnsdag zou het Open Huis van je herberg kunnen zijn. In plaats van je te verzetten tegen het moment, open je de deuren en elke emotie die op bezoek komt is welkom. Juist omdat deze dag zo uniek, onvermijdelijk en zwaar is, geeft het je de kans het allemaal aan te laten waaien. Als je dat doet, kom je misschien gevoelens tegen waarvan je niet wist dat je ze had. Misschien kom je er wel achter hoe boos je eigenlijk bent, of hoeveel verdriet je echt hebt. Het is Valentijnsdag, jouw Open Huis van liefdesverdriet, laat het komen en gaan.
Let op wat je gevoel je te vertellen heeft
Dit speeddaten met je emoties geeft je een uniek kijkje in jezelf. Omdat je laat komen wat er komt, zie je meer en kun je onderzoeken wat je belangrijk vindt. Sommige emoties reiken misschien verder, gaan dieper. Sommige gasten hebben een oud verhaal, van eerder verlies, van verdriet of van omgaan met een veranderende wereld. Let daarom goed op, blijf dicht bij jezelf en merk op wat er met je gebeurt in contact met deze gasten. Laat ze gaan als ze weer gaan, maar vergeet ze niet en houd een uitnodiging beschikbaar.
Maak van Valentijnsdag jouw Open Huis
Valentijnsdag is niet voor jou. Maar je ontkomt er niet aan. En in plaats van je te verzetten of het te ontkennen, kun je het moment aangrijpen om het proces van liefdesverdriet te verdiepen. Dan leer je jezelf weer wat beter kennen, je verdiept je begrip van wat er bij jou allemaal gebeurt nu en wie weet verras je jezelf nog wel.
Ik wens je een mooie Open Dag.
Petra van der Heiden
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.