margriet-liefdesverdriet

Mijn interview met de Margriet

Met de Margriet heb ik een speciale band, het blad zit diep bij mij. Dat was ik vergeten. Totdat deze week één van de redacteuren van het al bijna 80 jaar leukste vrouwenblad van Nederland mij interviewde voor hun kerstnummer; over liefdesverdriet. En ja, zo’n interview zet je aan het denken over wie het uiteindelijk zal lezen. Toen kwam het: een beeld van mijn moeder, op de bank, met de hond, én met de Margriet. Een momentje voor zichzelf.

Mijn moeder even gelukkig zien

De Margriet betekent voor mij mijn moeder even gelukkig zien. Even weg van de dagelijkse zorg voor kinderen en van het vele schoonmaken. Want schoon was het. Op donderdag ‘boven poetsen’ en op vrijdag ‘beneden poetsen’. De meisjes hielpen mee. Ik vond het heel leuk om mamma te helpen, maar toen ik een schort voor mijn verjaardag kreeg was de lol er acuut af. Maandag was echt wasdag en dinsdag streek mijn moeder deze hele was weg. Ook de theedoeken, wat ik tot de dag van vandaag nooit begrepen heb.

De leukste doordeweekse dag was woensdag. Dan hoefde je alleen ‘s morgens naar school en er was markt. Mamma haalde gesorteerd banket en een gerookte makreel. Ze maakte krulletjes-ei voor op brood dat op woensdag geen gewoon knip bruin was, maar hemels smeuïg brood met de onbegrijpelijke naam vloer brood.

De geruststellende plof op de mat

Ik de Donald Duck, zij de Margriet. Soms lagen ze er al, soms duurde het een eindeloos half uurtje voordat de geruststellende plof op de mat klonk. De Donald Duck en de Margriet, samen en onafscheidelijk. Ik kon niet wachten en verslond de avonturen van Donald en zijn neefjes, Wolfje, de biggetjes en Guus Geluk. Mijn moeder kon wel wachten. Zij legde de Margriet netjes precies op een hoek van de grote tafel, streek hem glad en ruimde de keuken op.

Haar moment

Een kop zwarte koffie, een sigaret, de hond bij haar op de bank en de Margriet. Dat was alles wat ze nodig had. Daar zat ze. Verdiept in lezeressenproblemen in de rubriek Margriet Weet Raad en de alledaagse ontroering beschreven in Goud voor uw Brief. Ik stel me voor dat een vrouw als mijn moeder het kerstnummer van 2016 leest waarin mijn bijdrage. Ik stel me voor dat zij het zelf zou kunnen lezen. Met een kop zwarte koffie, een sigaret en de hond bij haar op de bank.

Petra

Liefdesverdriet – zeven bijzondere ontmoetingen met jezelf door drs. Petra van der Heiden is vanaf 1 november 2016 exclusief verkrijgbaar als hard cover boek of digitaal boek op www.hulpbijliefdesverdriet.nl Via deze site kun je nu alvast een heel hoofdstuk van het boek inkijken en op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen.

1 Reactie
  • Patrice Nieuwenhuijs
    Geplaatst op 09:26h, 30 september

    leuk geschreven Peet, wat heb je toch n vlotte pen. veel succes met je boek:)