Onderzoek wijst uit: er bestaat een medicijn tegen liefdesverdriet

Liefdesverdriet voelt als een storm van heftige emoties. Bovenal doet het pijn. De vraag van iedereen met een gebroken hart is dan ook: ‘Hoe verlicht ik die pijn?’ In mijn praktijk merk ik dat het hartzeer lichter wordt naarmate de tijd verstrijkt en mijn cliënt bewuste en liefdevolle aandacht geeft aan het proces van verandering en heling. Aandacht voor jezelf maakt je beter.

En nu is daar: de wetenschap. Vers van de pers.

Er is sinds een paar dagen wetenschappelijk bewijs dat de pijn van je gebroken hart minder wordt als je alleen maar dénkt dat je er iets mee doet.

Hoe zit dat? Is het de werking van het placebo-effect – waarbij de suggestie van een medicijn ervoor zorgt dat je klachten afnemen? Kun je je eigen emoties voor de gek houden? Hoe werkt dat?

Laten we eerst eens kort door het onderzoek gaan. Het werd uitgevoerd door de Universiteit van Colorado. Onderzoekers plaatsten veertig ongelukkigen die door hun partner verlaten waren in een MRI-machine en toonden hen een foto van hun ex. De MRI-scans gaven een grote activiteit in het ‘sociale pijncentrum’ van de hersenen weer. Goed om te weten: de onderzoekers zien liefdesverdriet als een ‘sociale afwijzing’ die ‘sociale pijn’ veroorzaakt. Om zeker te weten dat deze grote activiteit veroorzaakt werd door liefdesverdriet, kregen ze ook een foto te zien van een goede vriend. Omdat deze geen grote activiteit in het ‘sociale pijncentrum’ veroorzaakte, wisten de wetenschappers dat het hier echt over liefdesverdriet ging.

Een neusspray tegen liefdesverdriet

Daarna kregen de veertig liefdesverdrietigen een neusspray. De helft kreeg te horen dat de neusspray de pijn weg zou nemen, de andere helft kreeg te horen dat het om een simpele neusspray ging. En nu was het natuurlijk de vraag wat er zou gebeuren als ze opnieuw een foto van hun ex te zien zouden krijgen…

Onderzoekster Leonie Koban van het Institute for Cognitive Research leidde het onderzoek. Ze rapporteert een ‘zeer sterke afname van de pijnintensiteit’ bij de groep die dachten een ‘anti-liefdesverdriet-neusspray’ te hebben gekregen. De groep die dacht te maken te hebben met een simpele neusspray, voelde evenveel pijn als de eerste keer. Dus, zegt Koban, je brein reageert sterk op verwachtingen en voorspellingen. Denk je dat je iets gedaan hebt aan je liefdesverdriet, dan werkt dat dus al. En zij is niet de enige die tot zulke conclusies komt als het gaat om psychische problemen; het lijkt een trend te zijn volgens de neuro-wetenschappelijke literatuur van de laatste jaren.

2 redenen waarom dit onderzoek zo belangrijk is

Ik juich deze ontwikkelingen toe om twee redenen. In de eerste plaats omdat onderzoek naar liefdesverdriet nog veel te spaarzaam en versnipperd is. En dat terwijl liefde, en het omgaan met het verlies van een geliefde zo’n grote rol in het leven speelt. Het is overal om ons heen: het aantal scheidingen is nog steeds schrikbarend hoog. Wat een hartenpijn!

In de tweede plaats is het bemoedigend dat elke vorm van hulp, aandacht of suggestie van steun al kan werken. Als je jezelf iets geeft waar je vertrouwen in hebt, een neppil, een neusspray, een gebed, een gesprek, een boek over liefdesverdriet, een bad, dan helpt dat.

Misschien is het teleurstellend voor je dat er geen echte ‘pillen tegen liefdesverdriet zijn’ maar weet:

Geloof is machtig!

Zoveel invloed heeft je eigen vertrouwen in verbetering. Het kan je pijn verzachten. Zoveel invloed heb jij. Zelfs als je maar íets doet dat vertrouwen geeft… het werkt. En dat heeft niets met ‘voor de gek houden’ te maken. Geloof is gewoonweg machtig.

Petra

In haar boek ‘Liefdesverdriet’ helpt Petra mensen met een gebroken hart zichzelf weer terug te vinden.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.