Hoe illusies je overeind houden als je hart gebroken is

Stel dat…

‘Stel dat ik dit anders had gedaan…’ of ‘Wat nou als ik dit zou doen…’.

Veel mensen met een gebroken hart hebben het gevoel dat ze vallen. Op zo’n heftig moment verlies je voor je gevoel alle controle op je leven, op hoe je je voelt en soms zelfs op wie je eigenlijk bent. Dat vreet aan je. Je wilt iets doen aan je verlorenheid, je angst. Je wilt de baas zijn over je eigen leven. En als dat in het echt niet kan, dan verzin je wel wat. Doordat je ‘magisch’ denkt’, creëer je even rust. De illusie van controle. Bij een groot verlies is dit soms noodzakelijk.

Macht over wat jou bepaalt

Vandaar dat hoopvol dromen. Dat jij iets zou kunnen doen om ervoor te zorgen dat het weer goed komt, of dat het nooit verkeerd zou zijn gegaan. Dat je, met een zwierige draai van een toverstokje, alles kunt terug toveren.

Je hebt weinig te zeggen over je eigen magie

Het gaat vanzelf. Als je in de gaten hebt dat je aan het toverdenken bent, laat het gebeuren. Je hebt het nodig. Het magisch denken is zo’n diep proces, daar kun je niet tegenop. Vecht er niet tegen. Je hebt dat gevoel van controle nodig. Je wilt geloven dat jij iets te zeggen hebt over wat er allemaal gebeurt. Het is alles wat je hebt op dat moment, als het nog te vers is, te groot om te bevatten. In mijn blog over de liefdescirkel kun je meer lezen over wat je tegen kunt komen in het proces van verwerken.

Echt, laat het gebeuren. En houd ook een vinger aan de pols

Kijk waar je allemaal op uitkomt en wat je verzint. Het zal je rust geven. Het is een onderdeel van jouw rouwproces. In mijn boek ga ik hier dieper op in. En tegelijkertijd: let een beetje op jezelf. Heel soms gebeurt het dat mensen in hun magische gedachten blijven hangen. De ‘stel nu dat’ wordt ‘ik moet’ – je verbeeldingskracht maakt overuren, je hebt steeds meer moeite om echt en verzonnen uit elkaar te houden. Gebeurt dat, dan raad ik je aan om hulp te zoeken.

Je hebt dit een leven lang geleerd

Al heel jong leerde je magisch te denken. Het is voor jonge kinderen een belangrijke manier om het gevoel van invloed te hebben op hun omgeving en hun leven. Van sprookjes tot Disney en elke klassieke Hollywoodfilm: we leren dat er magie is in de wereld. Dat als je het echt niet meer weet, iets wonderbaarlijks je helpen kan. Misschien voel je het wel als de invloed van het Universum zelf; ‘als ik nu naar buiten ga en de zon schijnt recht in mijn gezicht, heb ik vast een geweldige dag!’.

Iedereen doet het

Sporters doen het. Artiesten. Zangers. Bijna iedereen die zich ‘overlevert’ aan iets onveiligs. Iets waarbij houvast gezocht is waar die er niet is. Of wat dacht je van de blaadjes van een madeliefje dat je blad na blad plukte: ‘Hij houdt van mij. Hij houdt niet van mij…’

Leer jouw magisch denken te herkennen… en lief te hebben

De kunst is jouw magische gedachten te herkennen, te accepteren en ervan te leren. Blijkbaar zoek je houvast. Verlang je naar veiligheid. Zie jezelf en je creatieve kracht, je vindingrijkheid. De meeste mensen begrijpen zichzelf dan plotseling en raken vertederd. Want door de magie spreekt altijd een klein kind dat zoekt naar manieren om niet meer te vallen.

Omarm dat kind. Omarm je eigen magie. Zonder jezelf te verliezen.

Petra van der Heiden

Het magisch denken als onderdeel van het helen van het gebroken hart wordt in Petra’s boek Liefdesverdriet uitvoerig behandeld.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.