Over de schrijfster

Psycholoog Petra van der Heiden, geboren in 1967, heeft veel ervaring met relatietherapie, rouw- en verliesbegeleiding, traumaverwerking en natuurlijk cliënten met een gebroken hart. Vanuit die ervaringen schreef ze Liefdesverdriet — Zeven bijzondere ontmoetingen met jezelf. Ze put uit verschillende theorieën en de ervaringen in haar praktijk. Misschien herken je Petra; naast haar eigen praktijk is Petra als psycholoog verbonden aan televisieprogramma’s als ‘Over de Streep’, ‘Als je me Echt Zou Kennen’ en ‘Beschadigd’.

Alles wat je nodig hebt, zit in jou

Alles wat je nodig hebt, zit al in je. Ook al voelt het op het moment van pijn misschien niet zo. Ik weet dat het er is, ik maak er contact mee en ik help jou om er ook contact mee te maken. Vanuit deze krachtige kern ben jij in staat een nieuwe balans te vinden. En hierbij ondersteun ik je. Ik geloof in mensen en in hun vermogen om te helen, ieder op zijn of haar eigen manier.
Ik schreef dit boek…

…omdat ik weet dat deze aanpak goed werkt en omdat ik graag wil dat zoveel mogelijk mensen hiermee geholpen kunnen worden. Ik heb geprobeerd het boek zo te schrijven, dat het voor jou voelt alsof ik tegen je praat, alsof je bij mij op de praktijk bent. De mensen die het intussen gelezen hebben, zeggen mij dat dit goed gelukt is.

Mijn eigen ervaring met liefdesverdriet…

Zoals je in het boek (en het inkijkexemplaar) kunt lezen heb ik het boek opgedragen aan de mannen van wie ik gehouden heb. Het is voor mij lang een mysterie geweest welke onderliggende mechanismen bij mij werkten als het ging om verliefd worden, in een relatie zijn en hoe ik er mee omging als het ‘uit’ was. In mijn boek noem ik dat de ‘liefdescirkel’. Tijdens mijn studie psychologie leerde ik over hoe ‘mensen’ in een groep functioneren, hoe ‘mensen’ ontwikkelen, hoe ‘mensen’ kunnen omgaan met denken en voelen. Het ging allemaal over ‘mensen’ maar het voelde niet alsof het over mij ging. Hiervoor was er een andere leerschool: die van het leven zelf.

Ik besloot me nooit meer aan een man te verbinden

Het is alweer zo lang geleden dat ik de beslissing nam me nooit meer aan een man te verbinden. Ik geloofde niet meer in de liefde. Steeds opnieuw brak mijn hart of brak ik dat van een ander. Ik was leeg, en op. De liefde was een mysterie, maar vooral een gevaarlijk terrein geworden voor mij. Een periode van verdieping en zelfonderzoek volgde, waarin ik ook hulp gezocht en gekregen heb. Het eerste en belangrijkste wat ik leerde is om liefdevol naar mezelf te kijken en mezelf niet alleen maar verwijten te maken. In mijn boek noem ik dat de ‘innerlijke criticus’. Mijn ‘liefdescirkel’ werd me steeds helderder. En ik begreep waarom ik zo ongelukkig was. Dat gaf me handvatten om te helen.

Het verlies leren zien in het licht van oud verlies

Ik leerde hoe oud verlies in mijn leven nog ongezien en onverwerkt was gebleven. Hoe ik geleerd had met emoties om te gaan. Hoe ik nog vast zat in oude do’s & dont’s die ik als kind leerde en hoe gebeurtenissen in mijn leven en dat van eerdere generaties hun effect hadden op mij en mijn rouwmechanismen. Zonder verwijten in de richting van mijn familie. Hier gaat het niet om. Zelfs de meest lieve en betrokken ouders zijn er niet altijd voor hun kind. En: ouders komen ook weer ergens vandaan, hebben hun eigen geschiedenis waarin ze gevormd zijn. Het gaat er om hoe we als volwassene omgaan met onszelf. Ik leerde in die tijd oude pijn en verlies verwerken. Ik kwam daardoor dichter bij mezelf en -misschien vreemd gezegd maar zo voelt het- werd steeds meer degene die ik bedoeld ben te zijn. Ik ging meer van mezelf houden. En toen…

…toen kwam de liefde naar mij toe

Het was precies in die periode dat ik mijn huidige man tegen kwam. Midden in mijn kwetsbaarheid. Mijn oude ‘liefdescirkel’ had ik afgeworpen, maar ik had nog geen nieuwe! De oude was voor mij weliswaar destructief, maar wel bekend. Nu had ik niets bekends. Wel had ik geleerd van mezelf te houden. Ik gunde mezelf veel meer dan ooit tevoren en had besloten dat ik liefde waard was. Het verwerken van oud verlies, het uit de weg ruimen van oude en verkeerde overtuigingen mezelf had me zoveel meer vertrouwen gebracht in mezelf. Ik sprong in het diepe. Met hem. Intussen zijn we al een hele tijd getrouwd en hebben we twee geweldige kinderen.

Dit boek is meer…

…dan een zelfhulpboek voor mensen die in een echtscheiding zitten of van wie de relatie over is. Het is een boek over jezelf worden. Over alle emoties welkom heten en leren over jezelf. Over het opruimen van oordelen over jezelf of anderen. Over het helen van liefdesbeschadigingen. Beschadigingen van nu en van vroeger. Wat ik terug krijg van mensen die het lazen is dat ze het ook heel goed kunnen gebruiken voor situaties waarin ze heftige emoties ervaren waar ze iets mee ‘moeten’. Sommigen hebben door het boek te lezen, een verklaring en oplossing gevonden voor hun eeuwige jaloezie in de relatie, hun overbezorgdheid als het gaat om hun dierbaren en ‘moeilijke’ emoties richting hun gezin van herkomst. Ik hoop dat het boek jou ook gaat helpen bij jouw vraag. Als je je afvraagt of het boek wat voor jou is, kun je me even mailen dan overleggen we even.

Veel liefde gewenst.

Petra