Hoe kom je van liefdesverdriet af? 7 weken, 7 emoties, de juiste tips. Week 5: Angst

Angst: de emotie die ervoor zorgt dat je een plan maakt en daarbij de nodige hulp zoekt

Liefdesverdriet is heftig. Ik weet het; al jarenlang werk ik als psycholoog dagelijks met cliënten die hun diepste pijn ontmoeten. Oorzaak: een relatiebreuk. Elk verdriet is uniek – en er zijn veel overeenkomsten. Ik schreef er een boek over: Liefdesverdriet, zeven bijzondere ontmoetingen met jezelf.  7 weken lang staat steeds één ontmoeting met een emotie centraal. Hoe ga je ermee om, wat moet je doen en wat juist niet.

Week 5: Angst

“Het was een paniekerig gevoel. Alsof ik viel en me nergens aan vast kon houden.”

Angst heeft verschillende functies. Het zorgt ervoor dat je alert bent en het stelt je in staat om in actie te komen: een plan maken, handelen. Controle terugwinnen.

Bang zijn helpt je dus naar voren te kijken. Het waarschuwt je voor een onzekere tijd waarin je het allemaal zelf moet gaan doen – zonder je ex. Angst geeft je de energie om te handelen. Maar meestal niet meteen. Je bangheid vraagt van jou om eerst tot rust te komen. Om daarna aan het werk te gaan. Daar is moed voor nodig. De angst helpt je ontdekken hoe moedig je bent.

Tips Liefdesverdriet Angst:

  1. Jezelf aarden. Angst kan grip op je krijgen. Je gaat in je hoofd zitten en verliest jezelf een beetje. Je helpt jezelf door de angst uit je hoofd te halen en de aandacht te verleggen naar je lichaam. Met een wandeling van een half uur bijvoorbeeld, elke dag en het liefst in de natuur. Of door je even te laten vasthouden door mensen die het goed met je voor hebben. Vertel over je angst. Zeg tegen jezelf: ik ben bang en het is oké. Neem de zorg van anderen aan en probeer te ontspannen.
  2. Een gerichte mindfulness-achtige oefening. Je zorgt dat je ontspannen zit of ligt. Je vertraagt je ademhaling. Dan sluit je je ogen, telt tien ademhalingen en stelt je een ruimte voor waar jij de gastheer- of -vrouw bent. Er komt een bezoeker binnen: je angst. Je heet de gast welkom en gaat een gesprek aan. Je kunt vragen wat je wilt. Je kunt onderzoeken wat je voelt. Onthoud: jij bent niet deze angst, je hebt Jij bent niet bang, je ontmoet jouw bangheid.
  3. Belangrijk om te weten is dan vervolgens: waar ben je precies bang voor? Zijn het de financiën, de onzekerheid van waar te gaan wonen, of hoe het met de kinderen verder moet? Hier kun je op handelen en voor zover jouw invloed reikt, oplossingen voor bedenken als je rustiger bent geworden. Bij veel mensen gaat de angst vooral over ‘hoe kan ik het grote verdriet van het verlies aan’. Bang om in een ‘gat’ te vallen. Waar gaat het bij jou over? Schrijf het voor jezelf eens uit en kijk wat je kunt doen. Welke hulp heb je eventueel nodig, en van wie? Dat kunnen vrienden, familieleden zijn, maar soms een professional zoals een financieel adviseur (als het om geld gaat) of goede vrienden, eventueel een psycholoog of therapeut (als het om angst voor een emotioneel ‘gat’ gaat en je er met behulp van jezelf en je dierbaren niet goed uit komt).

Pas op voor:

Er zijn twee gevaren. Één is dat je je angst negeert en jezelf groter maakt dan je bent. Je wilt van het vervelende angst-gevoel af zijn, maar verliest tegelijkertijd alle positieve kanten van angst. Je komt minder goed in actie. Je voelt je onzekerder. Waarschijnlijk voel je het ook in je lichaam – gespannen schouders, hoge adem. Angst negeren is hard werken en zonde van al je energie.

Twee is dat je je laat bepalen door de angst. Een (soort) paniekaanval. Het neemt je over. Voor je gevoel wordt je situatie groter dan je dragen kunt. Je komt in een negatieve spiraal terecht. Met alle klachten van dien. Aardingsoefeningen en bovenstaande tips kunnen je hierbij goed helpen. Kom je er zelf niet uit, zoek dan (professionele) hulp.

Meer over angst bij liefdesverdriet, en hoe je ermee omgaat vind je in het boek.

Angst: de emotie die ervoor zorgt dat je een plan maakt en daarbij de nodige hulp zoekt

Veel sterkte gewenst.

Petra

foto:  Stefano Pollio – Unsplash

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.