LIEFDESVERDRIET EN HOE JE OMGAAT MET PIJN | Deel 1: Bloedend Hart

Liefdesverdriet en hoe je omgaat met pijn

Dit is een serie blogs waarin ik wat dieper in ga op de pijn van liefdesverdriet. Met een algemene bespiegeling over pijn, een onderzoek naar de kiem van jouw pijn en de manieren waarop de pijn je steunt en in de weg kan zitten. Als je meer wilt weten over het verwerken van liefdesverdriet, dan kun je bijvoorbeeld mijn boek ‘liefdesverdriet’ lezen.

Deel 1: Bloedend Hart

Niet zo lang geleden interviewde wetenschappelijk tijdschrift Quest me voor een artikel waarin het blad onderzoekt waarom mensen zo verschillend reageren op een relatiebreuk. Ik werd uitgenodigd mijn gedachten te delen vanuit het perspectief van een psycholoog met specifieke kennis en ervaring op dit gebied. De titel van het artikel dat verscheen, luidde ‘Bloedend Hart’. Het artikel geeft een inkijkje in de verschillende stijlen die mensen hanteren als ze worstelen met liefdesverdriet.

Het was een mooi interview. En bij het lezen van het artikel realiseerde ik me dat ik op dit onderwerp meer inzichten te delen heb waar mensen baat bij kunnen hebben. Veel hiervan kun je terugvinden in het boek dat ik er over schreef. Ik bracht het nog niet eerder zo bij elkaar, vandaar: een verdiepende serie over omgaan met hartenpijn. Je hoeft, om de serie te volgen overigens niet eerst het artikel in de Quest te lezen.

Als we het hebben over de pijn van liefdesverdriet, dan hebben we het over emotionele pijn. Je hart bloedt. En voor veel mensen is de natuurlijkste reactie die pijn uit de weg te gaan. Dat kan met een ‘vlucht vooruit’, of door je te verdoven met drank of de ene na de andere rebound. Het kan ook door, piekerend op de bank, rondjes te draaien met je eigen gedachten over wat er nu fout ging en wiens schuld het was. Waar ik in het boek per emotie behandel hoe je hier, voor je eigen gezondheid en groei, mee om kunt gaan, richt ik me in deze serie op de pijn. 

We gaan de diepte in, jij en ik. Want, waarom doet een relatiebreuk zo $@% zeer? En hoe hangt die pijn samen met hoe jij zélf in elkaar zit? Het wordt een kleine reis. We gaan langs de vraag wat pijn is, en wat de functie ervan is. We reizen terug naar het begin van je leven, wat je toen leerde over pijn, over je verbinden en wat verlies bij je teweeg bracht toen je het nog niet goed kon plaatsen en hanteren. Je leert jezelf beter kennen; bijvoorbeeld wat jouw unieke ‘connectie-overlevingsstrategieën’ zijn. Zodoende begrijp je beter waarom je vast kunt lopen in het rouwproces waar je nu in zit. Je pijn wordt begrijpelijker en je kunt er realistischer en met meer compassie naar kijken.

Dat helpt in het proces van helen van het gebroken hart.

Help jezelf en praat er over

Zoveel mensen, zoveel rouwprocessen. Elk proces is anders omdat elk mens anders is. Ik hoop dat ik met deze blogs wat inzicht kan geven in de onderliggende mechanismen die te maken hebben met de manier waarop wij mensen met verlies omgaan. Mijn boek is een praktische handleiding waarmee je, na een scheiding, door de verschillende emoties kunt navigeren op weg naar uiteindelijke aanvaarding. Praat er ook over met mensen om je heen, deel je inzichten en emoties. Hoe je navigeert en hoe lang dat duurt, is persoonlijk en hangt samen met wie jij bent. Ik wil ook graag benadrukken dat de mensen om je heen, dit blog en mijn boek goede manieren zijn om je daarin bij te staan, maar dat als je vastloopt je het beste terecht kunt bij een in liefdesverdriet gespecialiseerde psycholoog waar je je goed bij voelt.

Sterkte, Petra

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.