LIEFDESVERDRIET EN HOE JE OMGAAT MET PIJN | Deel 2: Waarom is er pijn?

Liefdesverdriet en hoe je omgaat met pijn

Dit is een serie blogs waarin ik wat dieper in ga op de pijn van liefdesverdriet. Met een algemene bespiegeling over pijn, een onderzoek naar de kiem van jouw pijn en de manieren waarop de pijn je steunt en in de weg kan zitten. Als je meer wilt weten over het verwerken van liefdesverdriet, dan kun je bijvoorbeeld mijn boek ‘liefdesverdriet’ lezen.

Deel 2: Waarom is er pijn?

Pijn heeft een functie. Laten we beginnen bij je lichaam, daar waarschuwt pijn je voor (dreigende) schade. Je krijgt een niet-te-ontkennen signaal dat je de mogelijkheid geeft beschermende maatregelen te nemen en ervoor te zorgen dat je lichaam kan herstellen. Als je bijvoorbeeld pijn in je knie hebt, kijk je waar die pijn vandaan komt. Misschien duw en beweeg je een beetje om te kijken wanneer het erger wordt. De pijn geeft je het signaal en een meetsysteem. Door jaren ervaring heb je geleerd die pijn te ‘lezen’ en kun je een goede inschatting maken of je even met wat ijs je been omhoog moet houden, of dat je toch even langs de dokter moet. In de behandelkamer gebeurt hetzelfde. De pijn werkt als een aanwijsstok (met pijn in je knie ga je niet je oor laten onderzoeken). En de pijn geeft je een taal om het te onderzoeken; waar de dokter dankbaar gebruik van maakt. Is het een kloppende pijn, zeurende pijn of doffe pijn?

Emotionele pijn doet exact hetzelfde. Om te beginnen geeft het je een niet-te-ontkennen vraag om aandacht. Vervolgens werkt het als aanwijsstok… als je de taal ervoor hebt opgebouwd. Dat vraagt, net als bij het duwen op je knie, om aandacht en zorgvuldig lezen van je eigen gevoel. Wat voel je? Wat gebeurt er met dat gevoel als je er op een andere manier over nadenkt? Herken je de pijn? Wat deed je eerder? Wat zijn verschillen? Zit er nog een andere ‘smaak’ aan?

Net als bij lichamelijke pijn pakt het meestal verkeerd uit als je de pijn simpelweg negeert. Misschien dat je gewoon doorliep op die knie en het ‘vanzelf weer goed kwam’, en dat je jezelf een jaar later met een veel ernstiger knieblessure vindt. Je knie werkte wel, maar bleef een stiekeme zwakke plek. Hoe vaker het goed gaat zonder dat je iets deed, hoe groter de kans op blijvend letsel. Het is veel gewoner om emotionele pijn te negeren. Veel mensen doen dat jaren lang schijnbaar succesvol. Maar bij elke verbroken relatie waarin de pijn genegeerd wordt, gebeurt er iets onder de oppervlakte.

Begin de pijn te waarderen door het serieus te nemen. Gebruik vervolgens de kracht van pijn om onderzoek te doen. Het geeft je nieuwe taal en nieuwe inzichten om dit moment in je leven te verwerken. Op die manier zorg je ervoor dat emotionele pijn niet chronisch wordt en je langer dan je wilt, blijft achtervolgen in de vorm van psychische klachten. In het volgende deel van deze serie ga ik verder in op hoe het ervaren van pijn en het voorkomen hiervan voor ons als baby of klein kind levensreddend is geweest.

Help jezelf en praat er over

Zoveel mensen, zoveel rouwprocessen. Elk proces is anders omdat elk mens anders is. Ik hoop dat ik met deze blogs wat inzicht kan geven in de onderliggende mechanismen die te maken hebben met de manier waarop wij mensen met verlies omgaan. Mijn boek is een praktische handleiding waarmee je, na een scheiding, door de verschillende emoties kunt navigeren op weg naar uiteindelijke aanvaarding. Praat er ook over met mensen om je heen, deel je inzichten en emoties. Hoe je navigeert en hoe lang dat duurt, is persoonlijk en hangt samen met wie jij bent. Ik wil ook graag benadrukken dat de mensen om je heen, dit blog en mijn boek goede manieren zijn om je daarin bij te staan, maar dat als je vastloopt je het beste terecht kunt bij een in liefdesverdriet gespecialiseerde psycholoog waar je je goed bij voelt.

Sterkte, Petra

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.